måndag 8 september 2014

North of the Heartland

Strax norr om de tidigare sommarstugeområdenas kaotiska charm ligger helt andra valdistrikt. Lukten av mogna äpplen ersätts dåliga dagar av röken från bilbränder. Där det nya arbetarpartiet nyss var uppe och nosade på 50% gör det gamla nu samma sak lite längre norröver.

Massiva satsningar görs i Gottsunda. Det upprustade centrumet är snyggt och känns oftast tryggt. Bostadsrätter ska byggas bland hyresskraporna från miljonprogramsåren. Kanske kommer det på sikt att sluta vara en plats som alltför många flyttar från så snart de kan.

Jag åkte till Gottsunda för att köpa fil, färsk koriander, och ingefära. Direkt innanför dörren mötte jag en (pop up) utställning som jag velat se. Elva konstnärer gestaltar hur Gränby, där jag en gång gick i högstadiet, förändras när miljonprogrammet renoveras. Temat är ”renovräkning” och hyreshöjningar.

En videokonstnär hade gjort film tillsammans med entusiastiska ungdomar. Fotografier visade hur stängsel och tillträde förbjudet-skyltar förvandlade bostäder till byggarbetsplatser. Ett fint originalkök, antagligen tänkt att visa att allt kanske inte hade behövt bytas ut, var också del av utställningen.

Kanske hade utställningen varit ännu mer intressant om den visat på fler perspektiv. Kanske skulle jag ha sett fler perspektiv om jag stannat längre. Pop up utställningen är kvar i två dagar till.

Optimism och framtidstro saknas inte i Gottsunda Centrum. Man vill bli det nya Almedalen och bjuder därför in till debatter, och erbjuder plats för inomhusvalstugor under sista veckan innan valet.

En politiker per parti hade fått presentera sig innan jag kom. Gunnar Hedberg beskrev publikens gensvar som att vi kanske inte riktigt har hemmaplan här. Pavel Gamov från SD var där med sin poliseskort.

Jag småpratade lite med en av killarna i gul väst som jobbade som någon sorts värd för evenemanget. Han ville gärna ställa mig till svars för vad ungdomarna mellan 16 och 22 år ska göra på kvällarna när det inte finns någon ungdomsgård för dem. Jag försökte säga att en 22-åring borde kunna sysselsätta sig själv, men det togs inte emot särskilt bra. Vad som behövdes var tydligen en kommunal inrättning där man kan spela tv-spel och ”chilla”.

(Jag kanske borde skriva en lista? 1: Läs en bok. 2: Skriv en dikt 3: ... )

1 kommentar:

Pop sa...

3: Bygg en fritidsgårdskristhusbod?