lördag 31 januari 2015

Varför bor ni här? (Fråga 5/6 från kommunen)

Det har snöat hela natten över det som kommunens tjänstemän vill att vi ska börja kalla Södra staden. Det är UNT-cup i Sunnerstabacken. I fråga fem om exploateringen av området (jag återkommer till fyran) frågar sig kommunen varför någon vill bo här:

Fråga 5. Varför vill man bo i Södra staden?
Vad är främsta anledningen till att folk trivs i Södra staden i framtiden? Välj ett av alternativen.

  • Fina hus, gator och torg
  • Nära till natur
  • Lätt att resa hit och inom området
  • Offentlig service, till exempel förskola, skola och vård
  • Affärer, kaféer och restauranger i området
  • Rik fritid i området, till exempel kultur, parker, idrott och nöjen
  • Eget alternativ (skriv)

De första resultaten ser, kanske inte helt oväntat, ut så här:

Ja, alla kryssar i "nära till natur". De har valet att köpa hus där de vill, men har valt "södra stadens" trygga lummighet med närhet till bad, skog, skidåkning, linnévandringar, och universitet. Uppsala stad ligger inom cykelavstånd.

Så vad ska medborgardialogsmottagarna nu göra med den här informationen? Gå tillbaka till politikerna och säga att nej, vi kan inte förtäta här, för medborgarna vill inte det? Däremot verkar ett projekt för förbättring av vattenkvaliteten i Fyrisån vara populärt?

Vilket annat svar hade man väntat sig?

  • Alternativet "Fina hus, gator och torg" förtjänar lite extra uppmärksamhet. Jag känner att jag måste dela ut stilpoäng till den som vill återuppliva City Beautiful-rörelsen så här ett drygt århundrade senare. Modigt. Kanske även konservativt.
  • Alternativet "Lätta att resa hit och inom området" förstod jag först inte. Varför skulle man flytta till en plats som var lätt att resa till? För att komma hem snabbt efter jobbet? Inom är begripligare, flera av mina grannar cyklar till och från jobb på universitetet och sjukhuset varje dag. Om jag fortfarande hade kontor nere på stan skulle jag vara frestad att köpa en ny cykel. (Ett hårdare svarsalternativ hade varit ”lätt att pendla till Stockholm”.) Kanske kan man tolka det som "du vill inte bo där du jobbar eller handlar"?
  • "Offentlig service" är inte så dumt som det först verkar. Närhetsförtur till riktigt bra grundskolor skulle kunna ha varit ett argument. Om alla skolorna var bra. Men visst, Sunnerstaskolan är utmärkt och föräldrakooperativet där våra barn gick i förskola var enastående. Men är tanken att den offentliga servicen här ska vara så mycket bättre än på andra platser att folk flyttar hit för den? Hur tänker man i så fall upprätthålla det? (En amerikansk modell med skolor finansierade av superlokala fastighetsskatter skulle kanske fungera.)
  • "Affärer, restauranger, ..." Tänker vi på kommunens jättesatsning på ett halvtomt förortscentrum nu? Bloggen Alex the Architect beskriver läget: ”Här har det satsats på numera tomma butikslokaler, och en arkitektur som tycks göra allt för att dölja kulturverksamheten.”
  • Kulturläget har jag redan skrivit om.

Annars är ju vad som gör det bra att bo på en viss plats inte ett helt outforskat ämne. Tidskriften Fokus gör varje år en ranking, som statsvetare naturligtvis givit sig på att analysera. Men kanske hade ”hög medelinkomst”, som tydligen är den bästa indikator på bra boplats, varit ett alltför brutalt svarsalternativ.

Inga kommentarer: