lördag 20 juni 2015

Nämndäventyr i moll

Nämndens äventyr passerade inte under lokaltidningens radar. Sirius letade matcharenor i andra kommuner och nämndens ordförande talade om en ”ytterst allvarlig” situation varpå alla enades om att det hela var ett stort missförstånd.

Lurbo ridklubb gick i media från ”obehagliga överraskningar och ”förödande konsekvenser” till lättnad, utandning och lärdomar. Reglerna är till för människorna (inte tvärt om) sa min gruppledare. Jag tror vi gjorde rätt. Andra föreningar är också välkomna att be oss överpröva borttappade bidrag.

Jag gjorde ett ärligt sista försök med ismaskinen när jag:

  • Förklarade att kommunens egna regler (de som publicerats till medborgarna) ställer krav på driftsbudget, investeringsbudget, och verksamhetsplan för investeringsbidrag, och att fordon liknande ismaskiner (traktorer än det närmaste som nämns) ska skrivas av som investeringar och att driftsbidrag normalt ges för 30% av avskrivningarna.
  • Berättade att klubben beskriver en vision om ensamkommande flyktingbarn, flickhockey, och kälkhockey för handikappade, men idag har spel för Almtunas A-lag, agenter för NHL-spelare, samt Almtunas ungdomslag som enda kända verksamhet. (Dessutom har man tidigare fått 2,5 miljoner från allmänna arvsfonden för verksamt för barn 0-11 år vilket vare sig matchar nuvarande verksamhet eller framtida vision.)
  • Förklarade att de skisser till driftsbudget som vi mottagit inte går ihop utan ytterligare stora kommunala bidrag. (Samt att man eventuellt har räknat fel.)
  • Påpekade att förare till ismaskinen, på heltid de närmaste 10 åren, inte verkade vara budgeterad utan antogs kunna skötas ideellt.
  • Föreslog i första hand att vi skulle få se en driftsbudget innan vi sa ja till en halv miljon kronor ”i gåva”. (Vilket jag påpekade var en hel del pengar.)
  • Föreslog i andra hand att vi åtminstone skulle be om en rapport om hur många flickor, nyanlända flyktingbarn, och handikappade som fått nytta av investeringen.
  • Kan ha beskrivit det hela som ”ett bidrag som inte finns till en förening utan verksamhet” - men då i vänlig ton.

De rödgröna röstade ned oss i alla frågor. Ingen kommer att fråga vad medborgarna fick för sin halva miljon. Idrottsminister Wikström från SSU hade redan besökt byggnaden.

Jag hade därefter svårt att engagera mig i frågan om kommunen ska bygga en fotbollsstadium för 7000 eller 12000 åskådare till Sirius som idag samlar runt 1300 personer på hemmamatch. Dessutom var kaffet slut.

Inga kommentarer: