söndag 6 september 2015

”Mystiskt” möte om Studenternas IP:s framtid

Först muntligt och nu även som epost har jag kallats till ”presentation av nytt förslag för utveckingen (sic) av Studenternas” på tisdag eftermiddag. Eftersom information om nya arenor normalt verkar komma i fyrfärg med bilder på skrattande barn blir jag nyfiken.

UNT förslår idag att nuvarande studenternas ska rivas, marken säljas, och idrotten flytta ut till köpladorna vid motorvägen. För att få in den mängd pengar som tidningen hoppas på fylls området antagligen med den typ av 8-12 våningars höghus som planeras till nya Ulleråker.

Jag har beskrivit en bandyfinal i snöfall på Studenternas som det närmaste Super Bowl Sverige kan erbjuda. Men bandyn vill själva vara en inomhussport och man bygger hellre ut den nuvarande träningshallen i Gränby till matchstandard än att spela ute på ett upprustat studenternas. Det är bandylagen själva som är experterna – så här vill de ha det och om de får 200 miljoner så kör de igång direkt.

Tydligen finns även planer på att ersätta bandyplanerna med en skola. Kanske skulle man kunna hoppas på en vacker byggnad inspirerad av Leches Vaksalaskola eller Lindegrens nationalromantiska lärarseminarium? Tyvärr tenderar ju en skola att stå stängd, låst, och mörk på kvällar och helger.

Jag tycker att man måste höja blicken och inte bara fråga sig var bollarna ska studsa nästa säsong utan vilken stad vi vill ha 2020 och 2050. Om den professionella idrotten inte vill vara kvar i parklandskapet ner vid Fyrisån kan vi ändå utveckla det för deltagandeidrott för barn, ungdomar, och amatörer. Bort med stängsel och jätteläktare. Knyt ihop stadsparken med evenemangsområdet vid kap. I framtiden kommer staden att stå tät och hög runtomkring – ett levande, tillgängligt grönområde kan hjälpa till att göra framtidens Uppsala till en utmärkt plats att leva på.

Inga kommentarer: