onsdag 21 oktober 2015

Borgardumpstring

Igår kväll, på väg att hämta dottern från träningen, var jag snabbt förbi på releasefesten för Andreas Jakobssons nya bok ”Svinnlandet”. Boken är en blandning av högt och lågt, Jakobsson berättar om sitt liv som dumpstrare med nattliga räder mot soprum utanför livsmedelsaffärer och om människorna han träffar, men intervjuar även inspektörer på livsmedelsverket och butiksägare. I boken ger han också gott om fakta för att avfärda myten att det mesta av matspillet skulle ske i hemmen.

Releasefesten hölls på Hugos Kaffe, som i boken beskrivs som ”ett nav för miljörörelsen i Uppsala”. Det serverades dumpstad mat och man fick med sig en goodie bag med containerfynd hem. Jag var den ende i tweed.

Kaféet är också med i bokens berättelser. Finjuicetillverkare erbjuder tydligen affärer full returrätt på osålda varor, och juice med mindre än (ungefär) tre dagar till "bäst före" går inte att sälja. Här kliver Hugos in i logistikkedjan och köper (den begagnade) juicen för en tredjedel av priset, men utan returrätt. Alla tjänar pengar och svinnet minskar. "Borgardumpstring" kallade jag det när jag köpte med ett par flaskor bättre begagnad juice till ett möte med den moderata politikutvecklingsgruppen för stadsplanering.

Inga kommentarer: