lördag 19 juli 2014

Tredje sommarens förfall

Medan oändliga rader skokartonger ska slås upp på fälten norr om Sunnersta sker ett långsamt förfall i söder ner mot vattnet.

Jag springer ofta nere längs vattnet och kommer förbi campingen. Det är vackert där nere. När Sveriges Radio besökte campingen för ett par år sedan var besökarna entusiastiska:

"Jag älskar det här stället. Det är vårt lilla paradis."

Men det är över nu. Campingen står övergiven och nedklottrad. Bommen är låst.

För två år sedan vann kommunens själv, via sitt Jobbcenter, upphandlingen av driften. Jobbcenter beskriver själva sin affärsidé så här:

Det kommunala öppna alternativet med individen i centrum. Inget vinstintresse, bara ett genuint intresse för människor!

Det liknar när Friluftsfrämjandet samma år fick flytta ur Sunnerstastugan borta vid skidbackarna. Privata och ideella aktörer kan inte tävla när en annan del av kommunen, uppbackade med en egen påse skattepengar, bjuder under (”utan vinstintresse”). Jag kan inte undvika känslan av att någon leker marknadsekonomi.

Jobbcenter drev i alla fall campingen en halv säsong 2012 innan de tvingades stänga "i förtid på grund av problem med omkringresande asfaltläggare".

Året efter öppnade man inte alls. Asfaltsläggarna dök dock upp och öppnade själva.

I år beslutade kommunen, utan avvikande åsikter från oppositionen, att stänga campingen för gott. Byggnaderna är i för dåligt skick och inte i linje med detaljplanen. Dessutom är campingen för liten för att fungera ekonomiskt. Det verkar som om relativt ordentliga subventioner behövts.

Uppsala Kommun äger 100 procent av Uppsala Stadshus AB som är moderbolag i Uppsala Stadshuskoncernen där Uppsala kommuns Sport- och rekreationsfastigheter AB, som äger campingen, ingår. Idrotts- och fritidsnämnden hyr sedan campingen av Uppsala kommuns Sport- och rekreationsfastigheter AB. Om jag tolkar UNT rätt, så uppkommer subventionen därefter när nämnden vidareuthyr till lägre kostnad till den som sköter driften.

Vidareuthyrningen verkar ske efter upphandling. Hyran som nämnden betalar sätts ”enligt det system för internuthyrning som beslutats av Uppsala kommun”, som det står i Uppsala kommuns Sport- och rekreationsfastigheter ABs årsredovisning. Vad det innebär har jag ännu inte lyckats klura ut.

Kanske är man för upptagen med att planera nya jättearenor i centrum för att ha tid med små campingar ute i Sunnersta? Det är i alla fall tredje sommaren sedan kommunen klev in, och det är tredje sommaren som ingenting fungerar.

Jag tycker att det här tyder på en brist på visioner och fungerade lokal demokrati. De små sakernas politik, det som gör att det är bra att bo på och komma till en plats som Sunnersta verkar ha tappats bort. Under tiden förfaller platsen långsamt, vilket inte kan leda till något gott.

Om min kandidatur till kommunen ska handla om något, så är det de här lokala, små sakerna.

Jag kan göra en jättelång lista på saker som är bättre än en stängd och förfallen camping. (Förtätning är ingen av dem.)

Inga kommentarer: