lördag 8 augusti 2015

Kommunicerande kommunikatörer

När jag i mars var på utbildning för förtroendevalda fick jag bland annat lära mig att Uppsala kommun har 75 kommunikatörer anställda. Stadsdirektör Danielsson hade, med vad jag utläste som inte total brist på förvåning, noterat siffran. Tydligen är ett starkt ökande antal kommunala kommunikatörer en trend över hela landet.

Eftersom flera av de kvalitetsutvecklingar som kommunen gör sker genom att medborgare tillfrågas om hur bra de tycker att verksamheten fungerar, alltså den upplevda kvaliteten, behöver det här inte vara så dumt. Om folk nås av information om hur bra allt är blir de kanske nöjda.

I veckans post låg ytterligare en gul broschyr som kommunikatörerna (med hjälp av en extern byrå) framställt. Temat är fördjupad översiktsplan för södra staden vilket sammanfattas med som ”Kort om samrådshandlingen, processen samt hur du kan påverka utvecklingen”. Texten är glad och berättar om hur i framtiden ”människor och företag från hela världen har Uppsala som sitt förstahandsval”. Exakt hur det åstadkoms är lite av ett mysterium, men tätt byggande av höghus verkar vara en viktig del. (Dessutom verkar den innehålla en bild på Nollkå.)

Påverkansdelen verkar bestå i att man kan gå på ytterligare ett möte.

Att 76-sidorsverksionen av samrådshandlingen pekar ut ”risk för stora negativa konsekvenser” inom natur, klimat, miljö, och rekreation – dvs just de områden som medborgarna höll som de viktigaste i den senaste dialogen – glömde kommunikatörerna att kommunicera.

Inga kommentarer: