lördag 3 december 2016

Medborgardialog i Gottsunda

Inför den planerade byggboomen höll Uppsala kommun idag dialogmöte i Gottsunda. Jag räknade inte mindre än 15 personer i kommunvästar på plats. Dialogen fungerade genom stora informationsmontrar, kartor där besökare kunde placera ut idéer eller problem (“Ta bort sniglar, dom äter kantareller”), och frågor som kunde besvaras på post-it lappar.

Många av besökarna var äldre än jag, men där fanns också vinddrivna existenser som drog nytta av gratis fika men borde duscha oftare, och en patrull unga män direkt från koranskolan. Som informationsinhämtning fungerar workshopformatet antagligen mycket bättre än ett traditionellt stormöte.

Även polisen var på plats. Gårdagens text i public service, om Gottsunda som ett alltför farlig område för att handräcka kronofogen i, var man måttligt imponerad av. Det finns bättre och sämre dagar att göra saker som inte är akuta. I övrigt verkar man dela den relativt mörka bild som polisförbundets ordförande tidigare beskrivit. Det finns för få poliser, många säger upp sig, det utbildas för få, det är mycket extra övertid, lönen är låg, förtroendet för ledningen begränsat. Vi pratade om kvinnotider på badet.

Trots att det var mitt på dagen var poliserna lite oroliga över polisbilen. Tydligen lämnade de normalt aldrig polisbilar obevakade i Gottsunda, men idag var de underbemannade. Jag tyckte det var lite överdrivet eftersom den stod alldeles utanför dörren och syntes genom fönstret, men jag hade fel - en timme senare beställdes bärgare eftersom någon hade skurit hål i ett av däcken.

Medan polisen ringde bärgare ställde sig några tonårskillar med scarfar uppdragna över ansikten demonstrativt observerande bredvid. När jag ett kort systembolagsbesök senare kom förbi igen var fler poliser på plats och tonårskillarna visiterades under högljud klagan. Jag gick in och hade en spännande diskussion om vattenskydd med specialist från kommunen. Lite senare dök en vältränad gentleman i huvtröja upp för att berätta för polisen att de måste sluta trakassera ungdomarna i Gottsunda och visa mer respekt. Poliserna såg inte alltför imponerade ut.

På vägen till min bil småpratade jag med en mycket arg polis. Vi vill gå in och gripa dem, men vi får inte för våra chefer. De är duktiga på att använda mobiler, lämnar vapen och knark till barn i 11 till 13-årsåldern, och våra chefer blir inte glada om vi visiterar barn.

En rökande tonårstjej frågade polisen varför de höll på och trakasserade killar som inte gjort något. En nästan gråtfärdig, ensamstående tvåbarnsmor som jobbar i vården berättade för mig att hon vill flytta från Gottsunda - helst ut på landet, men att hon inte har råd.

Jag tror att Gottsunda är en av de platser där landet just nu står och väger. Det är kanske här det avgörs vilket land Sverige kommer att vara 2030. Innan vi spenderar alltför mycket tid på att “förtydliga stadsväven” och jaga bort sniglarna från kantarellerna, tror jag att vi har en del annat att styra upp.

Inga kommentarer: